Zakelijk leasen, denk aan deze punten

Zit jij als baas er over na te denken om zakelijk leasen te gaan doen? Op auto.lease kan jij de ideale lease auto vinden. Maar wij zetten alvast een paar fijne feitjes voor jou op een rijtje.

 

Wat houdt zakelijk leasen precies in?

Bij zakelijk leasen financiert een leasemaatschappij een bedrijfsmiddel, zoals een vrachtwagen of apparaat. Afhankelijk van de leasevorm die u kiest, gebruikt u het bedrijfsmiddel of wordt u er eigenaar van. Met de leasemaatschappij spreekt u af hoe lang u het bedrijfsmiddel wilt gebruiken. Of u spreekt af in welke periode u het bedrijfsmiddel afbetaalt. Iedere maand betaalt u het afgesproken bedrag aan de leasemaatschappij. Door maandelijks een bedrag te betalen, heeft u niet in 1 keer veel geld nodig.

 

De verschillende vormen van zakelijk leasen

Er zijn veel verschillende vormen van zakelijk leasen. Maar uit welke bedrijfsmiddelen kan je eigenlijk allemaal kiezen?

Operational lease

Bij operationele lease gebruikt u het bedrijfsmiddel, maar blijft de leasemaatschappij eigenaar. U huurt als het ware het bedrijfsmiddel van de leasemaatschappij. Met de leasemaatschappij spreekt u af hoe lang u het bedrijfsmiddel gaat gebruiken. Ook spreekt u een maandprijs af. U kunt kiezen voor extra services, zoals onderhoud, reparaties en verzekeringen. Hier betaalt u voor. Aan het einde van de leaseperiode neemt de leasemaatschappij het bedrijfsmiddel weer terug. Of u koopt het bedrijfsmiddel voor de prijs die het nog waard is (marktwaarde). Of voor een vooraf afgesproken prijs.

Risico en kosten

Een bedrijfsmiddel dat wordt gebruikt, wordt steeds minder waard. Dit heet economisch risico. Omdat de leasemaatschappij bij operational lease eigenaar is van het bedrijfsmiddel draagt hij het economisch risico. Hierdoor is operational lease duurder dan financial lease.

Financial lease

Bij financial lease bent u eigenaar van het bedrijfsmiddel. De leasemaatschappij koopt het bedrijfsmiddel en leaset het aan u. U betaalt de leasemaatschappij iedere maand in termijnen terug. Bij financial lease heeft u dus een soort lening bij de leasemaatschappij.

Risico en kosten

Een bedrijfsmiddel dat wordt gebruikt, wordt steeds minder waard. Dit heet economisch risico. Omdat u bij financial lease eigenaar bent van het bedrijfsmiddel draagt u het economisch risico. Hierdoor is financial lease goedkoper dan operational lease.

Financial lease

Bij financial lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. U gebruikt de auto en betaalt daarvoor een vast bedrag per maand. Dit is voor de kosten van afschrijving, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden. U betaalt zelf de brandstof, eventuele verkeersboetes en bij schade een eigen risico. U leaset de auto voor minimaal 12 tot maximaal 60 maanden. Na de afgesproken periode levert u de auto in. Als u meer kilometer reed dan u afsprak, moet u bijbetalen.

 

Geef een reactie