Wat komt er kijken bij het oprichten van een BV?

Er zijn verschillende situaties waarin het nuttig kan zijn om informatie te hebben over wat er komt kijken bij het oprichten van een BV. Allereerst kan het zijn dat je een BV wilt oprichten en het ondernemen nog nieuw voor je is. Daarnaast kan het ook zijn dat je een goedlopende eenmanszaak hebt en je die om wilt zetten naar een BV. In dit artikel lees je wat je moet doen bij het oprichten van een BV.

 

KvK en notaris

Als je een BV wilt oprichten is het belangrijk dat je naar een notaris gaat. Hier leg je alle afspraken en regels van de BV vast. Een notaris inschakelen is erg handig als je samen met iemand anders een BV opricht. Zo kan er bijvoorbeeld worden vastgelegd voor hoeveel ieder aandeelhouder is en wat de inleg van beiden gaat zijn. Dit kan gaan om geld, maar ook om bijvoorbeeld kennis. 

Naast dat je naar de notaris moet voor het oprichten van een BV is het ook belangrijk dat je naar de Kamer van Koophandel gaat. Daar maak je de oprichting van de BV officieel.

 

Minimaal loon + aangiftes

Als oprichter van een BV ben je verplicht om jezelf op jaarbasis minimaal 45.000,- uit te betalen per jaar. Daarnaast mag je niet minder minder verdienen dan de meestverdienende werknemer. Een BV dient ook elk kwartaal btw-aangifte te doen. Als je voorheen een eenmanszaak had dan weet je precies wat daarbij komt kijken. Naast de btw-aangifte zal je ook een aangifte van de vennootschapsbelasting moeten doen. Deze gegevens dienen overigens ook opvraagbaar te zijn voor andere bedrijven. 

 

Op wat van manier kan je een BV oprichten

Een BV oprichten kan op verschillende manieren. Een veelgebruikte methode is de activa passiva inbreng. Dit is een erg eenvoudige manier waarbij je alle activa en passiva van de eenmanszaak verkoopt aan de BV. Een andere optie is de ruisende omzetting. Hierbij stop je de eenmanszaak en dien je af te rekenen over de stakingswinst. Het is een wat lastigere optie waar de voorkeur minder vaak naar uit gaat. De derde optie waarvoor er gekozen kan worden is de geruisloze inbreng. Hierbij kan het zijn dat je niet hoeft af te rekenen over de stakingswinst. De voorwaarde hierbij is wel dat je hierna minimaal drie jaar actief blijft in de onderneming. Je kan hem dus niet geruisloos inbrengen en dan direct verkopen. 

Zorg ervoor dat je voordat je een BV opricht op de hoogte bent van wat stamrecht bv precies inhoudt. Het gaat hierbij op het recht op periodieke uitkeringen. De regelgeving op dit gebied zit vrij complex in elkaar. Het is daarom verstandig om daar hulp bij te vragen. 

 

Geef een reactie