Wat is een dysthyme stoornis en hoe leer je ermee omgaan?

Er zijn in Nederland veel mensen die kampen met een depressie. Het nare aan een depressie is dat het niet altijd opvalt. Zo kan het zijn dat iemand in je directe omgeving er last van heeft, maar je dit pas laat ontdekt. Op het moment dat je ziet dat iemand in je omgeving aan een depressie lijdt, is het belangrijk dat je actie onderneemt. Naast een depressie kan er ook sprake zijn van een dysthyme stoornis.

 

Wat is een dysthyme stoornis?

Een dysthyme stoornis lijkt qua symptomen sterk op een depressie. Hetgeen waarin een dysthyme stoornis scheelt van een depressie is dat deze stoornis minimaal twee jaar aanwezig dient te zijn. Bij een dysthyme stoornis heb je moeite om goed te functioneren in het dagelijkse leven. Je geniet niet meer van wat je meemaakt en hebt weinig interesse in alles om je heen. Al snel voel je je hulpeloos en gaat je productiviteit snel achteruit. Je ervaart bij een dysthyme stoornis continu negatieve gevoelens en weet niet meer hoe je daarmee om moet gaan. Bij een dysthyme stoornis zijn er een aantal symptomen die vaak voorkomen.

 

De symptomen

Bij een dysthyme stoornis wordt er vaak gesproken over een slaapstoornis. Dit kan zijn dat je niet in slaap komt of juist veel te veel slaapt. Daarbij is er vaak sprake van een aanhoudende vermoeidheid en een slechte concentratie. De stoornis geeft het gevoel dat je geen controle meer hebt over de dagelijkse activiteiten en dat brengt problemen met zich mee. 

 

Een dysthyme stoornis behandelen

Als je te maken hebt met een dysthyme angststoornis is het belangrijk dat je zorgt voor de juiste behandeling. Een dysthyme stoornis dient eerst vastgesteld te worden door een psycholoog of huisarts. Pas hierna kan er gestart worden met een behandeling. Een erg prettige manier om geholpen te worden bij deze stoornis is door online therapie te volgen. Hierbij word je op afstand geholpen door een specialist en ga je samen op zoek naar de oorzaak van de stoornis. 

 

Zorg ervoor dat je hulp krijgt

Als je te maken hebt met een dysthyme stoornis is het erg belangrijk dat je hulp accepteert. samen met een specialist kom je langzamerhand van de problemen af. Verwacht niet dat het vanzelf gaat. Het is hard werken en er gaat zeer waarschijnlijk veel tijd overheen. Houd vol en doe er zelf alles aan om weer lekker in je vel te komen zitten. Je leven verandert namelijk compleet als je van de dysthyme angststoornis afkomt. 

 

Geef een reactie