Hoe krijg je de juiste hulp bij een verslaving?

In Nederland zijn er miljoenen mensen ergens aan verslaafd. Zo is de ene verslaafd aan de telefoon en de ander aan drank of drugs. Een verslaving aan drank of drugs zorgt meestal voor meer problemen. Als jijzelf of iemand in je omgeving te maken hebt/heeft met een verslaving, dan is het belangrijk dat er actie wordt ondernomen. 

 

Alcohol is een veel voorkomende verslaving

Ondanks dat drank erg schadelijk is voor het lichaam en de geest, wordt het maatschappelijk toch geaccepteerd. Alcohol staat op de harddrugs lijst en kan voor veel problemen zorgen. Als iemand in je omgeving dagelijk veel drinkt, dan brengt dat vaak problemen met zich mee. De persoon in kwestie heeft dit vaak zelf niet of nauwelijks door. Toch is het belangrijk dat er een gesprek plaatsvindt en de persoon wordt geconfronteerd met de feiten. Laat duidelijk weten wat de verslaving betekent voor de omgeving en geef aan dat het niet langer zo door kan gaan. 

 

Binge drinken

Naast dat er een groep is die dagelijks alcohol drinkt is er ook een groep die als het erop aankomt enorm veel drinkt. Dit wordt ook wel binge drinken genoemd en brengt veel risico’s met zich mee. Binge drinken is net als regelmatig drinken erg slecht voor het lichaam. Attendeer mensen in je omgeving op de risico’s en schakel indien nodig hulp in.

 

Een cocaine verslaving

Een alcoholverslaving kan al voor erg vervelende gevolgen zorgen. Een verslaving die nog een stapje heftiger is, is een cocaine verslaving. Een verslaving aan cocaïne maakt erg veel kapot. Het kan een persoon namelijk compleet veranderen. Dit zorgt voor problemen thuis en op de werkvloer. Ook hierbij is het van groot belang dat er actie wordt ondernomen. Help de persoon van de verslaving af en schakel indien nodig professionele hulp in. 

 

Hulp bij een verslaving

Na een confrontatie is het belangrijk dat er daadwerkelijk stappen worden genomen. In sommige gevallen lukt het de verslaafde om dit zelf te doen. Echter, in de meeste situaties is er hulp nodig. Hulp bij verslaving kun je op diverse manieren bieden. Zo kun je iemand zelf door het traject heen helpen, maar ook een expert inschakelen. De tweede optie is stukken minder belastend en zorgt meestal voor de beste resultaten. Wel dien je daarvoor in zee te gaan met een partij die aansluit bij de verslaafde. Indien er geen match is, dan kunnen de problemen alleen nog maar groter worden. Investeer daarom voldoende tijd in deze zoektocht. 

 

Geef een reactie