Kan een hypotheekrente veranderen?

Wanneer je een huis gaat kopen neem je vast een kijkje op hypotheekrente.nl om te achterhalen wat de actuele hypotheekrente is. Maar de hypotheekrente kan wel eens veranderen. Wij zijn er in gedoken.

 

Wanneer is de kans het grootst wanneer de hypotheekrente verandert?

Hypotheekverstrekkers lijken er vaste dagen op na te houden om de hypotheekrente te veranderen. Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheekshop. De hypotheekrente verandert het vaakst op vrijdag. Op dinsdag wijzigt de hypotheekrente het minst. Wanneer verandert de hypotheekrente bij jouw bank? Volgens de hypotheekbemiddelaar wordt een verandering van de hypotheekrente in 2018 in 36 procent van de gevallen op vrijdag doorgevoerd. Op dinsdag wijzigt de hypotheekrente in slechts 6 procent van de gevallen. Wil je zelf online een hypotheek aanvragen? Doe dat dan op de juiste dag bij onder meer Ikbenfrits, Hypotheek-Rentetarieven.nl, Hypotheekvisie (ook online advies mogelijk), Hypotheekoversluiten.com, Hypotheek24 of NationaalBespaarCentrum. Aegon geeft ook hypotheekadvies. Je kunt een afspraak maken met een onafhankelijke hypotheekadviseur of een adviseur van Aegon.

 

Maar wat bepaalt nou eigenlijk of de hypotheekrente wel of niet verandert?

Volgens de intermediair is dat geen toeval. Bij banken en hypotheekverstrekkers gaan de zogeheten ‘pricing committees’ over het aanpassen van de hypotheekrentetarieven. Zij vergaderen meestal aan het begin van de week. Ze kijken daarbij naar de hypotheekaanvragen van de voorgaande week en naar de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Ook wordt gekeken naar de verandering van de hypotheekrente bij de concurrent. Verder speelt bij zogeheten regiepartijen, die hypotheken uitzetten namens beleggers en pensioenfondsen, mee of er een belegger is die snel z’n geld wil investeren.

 

Wel of geen vaste dagen? Nee hypotheekrente verandert niet op vaste dagen

Andere geldverstrekkers werken blijkens het onderzoek juist niet met vaste dagen om de hypotheekrente te verhogen of te verlagen. Onder meer NIBC, nieuwkomer Venn en Nationale Nederlanden verhogen of verlagen de hypotheekrente op wisselende dagen. Dat komt waarschijnlijk omdat deze partijen hun geld uit verschillende bronnen betrekken, die hun eigen rentebeslissingen nemen. In de regel laten deze aanbieders renteverlagingen vrij snel na bekendmaking ingaan. Verhogingen van de hypotheekrente worden juist twee tot drie dagen van te voren worden aangekondigd om de markt tijd te gunnen lopende hypotheekoffertes aan te vragen.

 

Verandert de hypotheekrente, dan is het handig om te weten wanneer bij welke bank, toch?

Als zo’n vergadering begin van de week plaatsvindt, wordt een wijziging van de hypotheekrente dinsdag of woensdag aangekondigd. Veel aanbieders hanteren een vaste dag in de week waarop de wijzigingen daadwerkelijk ingaan, blijkt uit het onderzoek. Aegon wijzigt de hypotheekrente vaak op woensdag. Florius en IQWoon verandert de hypotheekrente op donderdag, Partijen als bijBouwe, de Hypotrust-labels en ABN AMRO veranderen de hypotheekrente op vrijdag. Bij Achmea (Centraal Beheer, Woonfonds) en Rabobank verandert de hypotheekrente op maandag. ING wijzigt de hypotheekrente op verschillende vaste dagen, concluderen de onderzoekers.

Geef een reactie