Hoe financier jij je nieuwe motor of auto?

De aanschaf van een nieuw motorvoertuig is een van de leukste dingen die je kan ondernemen als enthousiast weggebruiker. Wellicht is het je eerste autootje, of wil je nu eindelijk de motor van je dromen kopen. Maar heb je ook stilgestaan bij financieren motor, en/of bij autofinanciering? Wist je dat, net zoals je bij huizen de hypotheek hebt, je bij motorvoertuigen ook een lening kan afsluiten (en dat je dus niet het hele bedrag paraat hoeft te hebben)? Jouw droommotor of auto is dus wellicht al dichterbij dan je denkt. Lees gauw mee. 

Back to basics 

Eerst nog even de basis, voor het geval we met z’n allen vergeten zijn wat economie op de middelbare school ons geleerd heeft (ik, voor het overgrote deel, wél). Een lening als deze wordt afgesloten met een bank of, als je daarvoor kiest, een andere lening verstrekker. Er zijn bedrijven die zich specialiseren in allerlei soorten leningen, waaronder dus ook leningen voor motorvoertuigen. Wanneer je zo’n lening afsluit voor je motor -of autofinanciering, spreek je allereerst het bedrag af wat er geleend gaat worden. Het slimst is om dit het verschil te laten zijn tussen jouw huidige budget voor je nieuwe motorvoertuig, en de daadwerkelijke prijs. Zo ben je niet volledig afhankelijk van je lening. Vervolgens wordt er, vaak door de verstrekker van de lening, een premie afgesproken. Deze betaal jij maandelijks en wordt bepaald door een optelsom van een aantal zaken. 

Opgepast 

Eén van de belangrijkste factoren bij het verstrekken van een lening is; hoe groot is het risico dat een bank of andere instantie met jou neemt? Dit bepaalt vaak ook de deels de hoogte van de premie, net als bij het afsluiten van een hypotheek. Dit ‘risico’ wordt bepaald door te kijken naar o.a. je maandelijks inkomen en je schulden (denk aan je studieschuld, bijvoorbeeld). De bank wil eigenlijk van tevoren pogen te voorspellen of jij in staat gaat zijn het volledige bedrag terug te betalen. Ook is het belangrijk om daar zelf even bij stil te staan; het is zeer begrijpelijk dat je staat te popelen voor de aanschaf van dit nieuwe voertuig, maar lenen is altijd gokken met geld dat je nu nog niet hebt. 

 

‘Geld lenen kost geld’, was het toch? Die slogan klinkt wellicht enger dan het is, maar het is alsnog goed om stil te staan bij de risico’s. Zodra je dat hebt gedaan rest mij nog maar één uitspraak: veel precies met je nieuwe voertuig!

Geef een reactie