Een kaasplank samenstellen

Een kaasplank is geliefd onder de borrelliefhebbers, zeker de fijnproevers onder hen. In restaurants zijn ze ook vaak als dessert te bestellen. En dan zijn ze ook vaak handpicked door de chef. Wil je dat ook eens thuis doen, dan is het heel verleidelijk om voor de makkelijkste optie te gaan, namelijk het kleine kazenpakket van de supermarkt. Je weet wel, dat kleine bakje met drie kaasjes erin, waarvan een heel groot stuk brie. Dat is niet aan te raden! Wil je een echt lekker kaasplankje samenstellen, vermijd dan de supermarkt. Probeer eens een speciaalzaak uit. Daar kan je vragen naar de lekkerste kazen voor een plank. Om je een beetje in te leiden, staat hieronder de basis van de inhoud van een goede kaasplank. 

Witschimmelkaas

Een witschimmelkaas is een van de meest toegankelijke kaassoorten. Dit is een camembert of brie, bijvoorbeeld. Deze kazen zijn romig en niet zo pittig van smaak. Er is echter wel een groot verschil in kwaliteit. Daarvoor ga je naar een kaas speciaalzaak. Een witschimmelkaas is op zijn lekkerst als hij goed rijp is en een beetje uit elkaar begint te smelten. 

Roodschimmelkaas

Roodschimmelkazen hebben een oranjerode korst. Dit is bijvoorbeeld Epoisses. Ook deze kaas is mild van smaak. Een iets pittiger variant is de Chaumes of de Morbier. Ook deze kazen moeten lekker zacht geserveerd worden. 

Harde kaas

Een harde kaas is ook vaak toegankelijk. Dit kan zijn de Manchego uit Spanje, de Emmenthaler uit Zwitserland, of gewoon oude Nederlandse kaas. En oude kaas kopen doe je ook bij een speciaalzaak. Dat is simpelweg de beste smaak. 

Blauwaderkaas

Voor echte liefhebbers is er de blauwe kaas. Deze kaas moet je leren eten, maar als je dat eenmaal hebt gedaan, is het echt een verwennerij. Deze kazen smaken intens. De Gormas is een milde variant, voor beginners. De Roquefort is een klassieker die wat pittiger is. Je kan trouwens gewoon kaas online kopen als je eens snel iets in huis wil halen en je druk bent; zo kan je ook een kaaswinkel uitkiezen die niet zo in de buurt is. 

Serveren

Erg belangrijk is ook wat er bij de kaasplank te drinken is. Port is een van de beste opties, maar ook rode wijn is erg lekker, of een speciaalbierproeverij. Als je bij deze drankjes een kaasplank serveert, zal het iedereen heerlijk smaken. Let altijd op dat je de kaas minstens een uur voor het serveren uit de koelkast haalt. De volle smaak van kaas komt het beste tot z’n recht op kamertemperatuur. 

Geef een reactie