Wat moet je weten over een gehoorapparaat?

Gehoortoestellen zijn de meest voorkomende behandeling voor gehoorverlies. Maar er zijn tal van soorten hoortoestellen, met verschillende stijlen, functies en technologieën. Dit is wat je moet weten over een gehoorapparaat.

Wat is een hoortoestel?

Hoortoestellen zijn kleine elektronische apparaten om verschillende soorten gehoorverlies aan te pakken. Ze kunnen worden aangepast om jouw type gehoorschade te helpen. Alle digitale hoortoestellen bevatten minimaal één microfoon om geluid op te vangen, een computer chip die geluid versterkt en verwerkt, een luidspreker die het signaal naar je oor stuurt en een batterij voor stroom. Meer geavanceerde modellen bieden extra functies, zoals directe verbinding met een smartphone.

Welk type hoortoestel past het beste bij mij?

Hoortoestellen kunnen in twee hoofdgroepen worden ingedeeld: in-het-oor (IHO)-stijlen en achter-het-oor (AHO)-stijlen.

Er zijn veel typen en stijlen hoortoestellen beschikbaar. Maten variëren van vrijwel onzichtbaar tot het vullen van de hele oorschelp. Uw audicien zal u helpen de beste stijl voor u te kiezen. 

Gehoorapparaattechnologie

Veel van de tegenwoordig geproduceerde hoortoestellen maken gebruik van luisterspoelen. Luisterspoelen verbeteren het gehoor in openbare omgevingen, zoals theaters en luchthavens. Ondertussen kunnen twee hoortoestellen (één op elk oor) met draadloze technologie met elkaar communiceren en in wezen samenwerken als één compleet hoorsysteem. Hoortoestellen kunnen ook verbinding maken met externe geluidsbronnen die draadloos worden verzonden, zoals Bluetooth. Veel fabrikanten maken nu zelfs bijbehorende hoortoestel apps. Deze apps geven gebruikers extra controle over hun apparaten. 

Hoor ik meteen beter?

Ja, maar het kan even duren voordat je aan je nieuwe gehoorapparaat gewend ben. Je hersenen hebben tijd nodig om de nieuwe prikkels te verwerken. Dat kan erg vermoeiend zijn. Net als het inlopen van nieuwe wandelschoenen, kan je er daarom voor kiezen de draagtijd met intervallen op te bouwen. Het is dus belangrijk op te merken dat er een aanpassingsperiode is bij het dragen van nieuwe apparaten en dat het tijd kost om aan nieuwe hoortoestellen te wennen. Zelfs als u een ander type hoortoestel al vele jaren draagt. Draag de hoortoestellen volgens de instructies van uw audicien en houd uw audicient op de hoogte van eventuele problemen die u tegenkomt. U kunt zich bijvoorbeeld realiseren dat u een aangepaste muziekinstelling aan uw hoortoestel moet toevoegen als u vaak naar muziek luistert.

Klopt het dat hoortoestellen dementie vertragen?

Hoortoestellen doen veel meer dan alleen geluid versterken. Horen is een complex neurologisch proces dat je met de wereld verbindt. Onderzoek toont aan dat goed horen verschillende gezondheidsvoordelen heeft, zoals het verminderen van eenzaamheid, het uitstellen van het begin van dementie en het verbeteren van uw kwaliteit van leven en gevoel van veiligheid. Het verbeteren van je gehoor kan daarom sterk bijdragen aan een goede gezondheid.

Geef een antwoord