Wanneer je net bent begonnen met ondernemen komt er veel op je af. Je moet als starter ontzettend veel regelen. Zelfs wanneer je je goed hebt voorbereid, kun je nog voor verrassingen komen te staan. Beschik je bijvoorbeeld over een eigen bedrijfspand? Dan moet je weten dat je een contract omtrent energie zakelijk nodig hebt. Een particulier energiecontract kan namelijk niet worden afgesloten voor een kantoor of bedrijfspand. Waar moet je precies beginnen met het regelen van je eigen zakelijke energiecontract? In dit artikel lees je de meest belangrijke stappen die je moet zetten om je eigen zakelijke energie te regelen.
Weet of je kleinzakelijke of grootzakelijke energie nodig hebt
Als eerst is het belangrijk om te weten onder wat voor een soort verbruiker je valt. In de wereld van zakelijke energie kun je namelijk een kleinzakelijke of een grootzakelijke energieverbruiker zijn. Vrijwel alle zzp’ers en een groot deel van de mkb’ers valt onder kleinzakelijke verbruikers. Zij beschikken over een bedrijfspand waar de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen kleiner dan 3 x 80 Ampère is. De gasaansluiting in het pand is kleiner dan 40 m3 per uur. Als kleinzakelijke energieverbruiker ontvangen zij, net als een particuliere afnemer van stroom, één factuur per maand. Daar staan alle totale kosten op vermeld. Zij betalen iedere maand een vast bedrag voor zakelijke energie. Grootzakelijke verbruikers zijn grotere mkb’ers en bedrijven met grote hallen en/of een groot energieverbruik. Zij beschikken over een capaciteit van alle elektrische aansluitingen die groter is dan 3 x 80 Ampère. Ook de capaciteit van de gasaansluiting is groter dan 40 m3 per uur. Grootzakelijke energieverbruikers ontvangen daarnaast twee facturen per maand; één van de netbeheerder en één van de energieleverancier. Zij betalen alleen voor de stroom die daadwerkelijk verbruikt is.
Kies tussen grijze en groene zakelijke energie
Weet je eenmaal onder welk verbruik je valt dan is het tijd om naar de voorwaarden van een energiecontract voor je bedrijf te kijken. Het is namelijk goed om te weten dat je behoorlijk wat keuze hebt. Steeds meer ondernemers in Nederland kiezen voor een groen energiecontract voor hun onderneming. Op die manier willen zij een steentje bijdragen aan een betere wereld. Daarnaast kun je nog steeds voor de traditionele vorm van stroom gaan: grijze zakelijke stroom. Het verschil zit ‘m vooral in de manier waarop beide vormen energie worden opgewekt. Bij de productie van grijze energie komt bijvoorbeeld veel CO2 vrij, een gas dat schadelijk is voor het milieu. Bij groene stroom is die uitstoot al veel lager. Ook wordt er bij groene energie uit natuurlijke bronnen in plaats van fossiele bronnen geput, zoals bij grijze stroom het geval is. Naast deze kwestie kun je nog kijken naar de mogelijkheden voor een energiecontract met een vast of flexibel energietarief. Kijk ook direct naar de duur van een zakelijk energiecontract – voor hoe lang wil je een contract afnemen? De meeste energiebedrijven bieden contracten aan van 1 of 3 jaar, met uitzonderingen hier en daar.
Goedkope zakelijke energie scoren
Wanneer je je energiecontract als het ware hebt samengesteld, is het tijd om te kijken bij welke energieleverancier je het meest voordelig uit bent. Nederland kent namelijk een groot aantal energiebedrijven die jou als zakelijke klant willen hebben. Zoveel concurrentie betekent ook dat de prijzen heel erg verschillen. Er is altijd wel ergens een goede deal voor je te vinden. Hoe je zo’n deal het beste kunt vinden? Simpel – door aan de slag te gaan met een zogeheten zakelijke energievergelijker. Op Minder.nl vind je zo’n tool waarmee je meteen kunt beginnen. Een zakelijke energievergelijker gaat op basis van jouw wensen op zoek naar de beste match. Hierbij krijg je altijd meerdere energiedeals te zien, waaruit je zelf het beste aanbod kiest. Let hierbij altijd op eventuele extra voorwaarden, zodat je zeker weet dat je het best passende energiecontract kunt scoren. Het grootste voordeel van een zakelijke energievergelijker is dat het je weinig tijd kost. Je bent binnen enkele minuten al klaar.