Elektrische fietsen: alles wat je moet weten

Wil je graag wat meer fietsen, maar heb je geen zin om heel hard te hoeven trappen? Dan is een elektrische fiets misschien iets voor jou! In dit blogartikel lees je alles over elektrische fietsen: wat ze zijn, welke soorten er zijn en waarom je er zo'n goede keuze mee kunt maken. Daarnaast vertellen we je ook nog waar je op moet letten als je een Elektrische fiets gaat kopen.

Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is een normale fiets met een motor die je helpt bij het trappen. Die motor maakt gebruik van een batterij die je kunt opladen. Je hebt dus geen benzine of diesel nodig om de motor te laten draaien. E-bikes zijn er in allerlei soorten en maten: van sportieve modellen tot aan comfortabele stadsfietsen. Welke je precies kiest, hangt natuurlijk helemaal af van je eigen wensen.

Wat voor elektrische fietsen zijn er?

Er zijn twee basissoorten elektrische fietsen: de pedelec en de speed-pedelec. De pedelec is veruit het meest populaire type. Bij een pedelec wordt de motor alleen geactiveerd als je aan het trappen bent, dus je hoeft niet continue gas te geven om vooruit te komen. Daarnaast gaat de motor ook automatisch uit als je stilstand hebt of als je te hard fietst (meestal boven de 25 kilometer per uur). Bij een speed-pedelec is dat niet het geval: hier blijft de motor ook aan staan als je stilstand hebt of harder dan 25 kilometer per uur gaat.

Waarom een elektrische fiets?

Er zijn allerlei redenen waarom mensen kiezen voor een elektrische fiets. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn als je dagelijks langere afstanden moet afleggen, bijvoorbeeld naar je werk of de kinderen naar school brengen. Een andere reden is dat het gewoon heel erg leuk is om op een elektrische fiets te rijden! Je hoeft niet meer moeilijk te doen om een steile helling op te komen en je kunt gewoon lekker doorfietsen zonder al te veel inspanning.

Waar moet je op letten als je een elektrische fiets gaat kopen?

Als je een elektrische fiets gaat kopen, is het belangrijk om na te denken over welk type fiets je precies wilt. Zoals we al eerder zeiden, zijn er namelijk allerlei verschillende soorten elektrische fietsen. Bijvoorbeeld: wil je een sportieve of juist een comfortabele fiets? Daarnaast moet je ook letten op de batterij: hoe snel gaat die leeg en hoe lang duurt het voordat die weer opgeladen is? Het kan ook handig zijn om te kiezen voor een elektrische fiets met een display, zodat je precies kunt zien hoe snel je gaat en hoeveel batterij er nog over is. Tot slot is het ook belangrijk om te weten welke prijskaartje aan de fiets hangt: want elektrische fietsen zijn vaak wat duurder dan normale fietsen.

Nu weet je alles over elektrische fietsen! Moet jij binnenkort nog een keer naar de winkel om een nieuwe fiets te kopen? Dan weet je nu precies wat je moet zoeken. En wie weet vind je wel precies wat je zoekt: een leuke, nieuwe elektrische fiets!

Geef een reactie