De juiste hardhouten palen uitzoeken voor een schutting

Als je een schutting in je tuin wilt plaatsen, dien je de juiste voorbereiding te treffen. Allereerst is het belangrijk om het voorstel met je buren te bespreken. Als zij akkoord gaan met de schutting, kun je op zoek gaan naar wat je het mooist vindt. Het is hierbij voornamelijk belangrijk dat je kijkt naar het materiaal. Zo gaat bijvoorbeeld vurenhout minder lang mee als tropisch hardhout. Een andere optie die tegenwoordig erg populair is, is een schutting van kunststof. Het nadeel daarvan is dat het erg prijzig kan zijn. Als je een schutting van hout wilt, dan is het ook belangrijk dat je de juiste palen aanschaft.

Waarom palen van hardhout?

Als je op zoek bent naar palen voor je schutting dan kun je het beste kiezen voor hardhout. Hardhout heeft namelijk meerdere voordelen. Zo is hardhout erg stevig en bestemd tegen verschillende soorten weersomstandigheden. Daarnaast vallen de kosten mee omdat het in de meeste gevallen om een klein aantal palen gaat. Een ander voordeel waarom je het beste zou kunnen kiezen voor hardhouten palen is omdat het beter is voor het milieu. De palen gaan namelijk veel langer mee dan andere houtsoorten waardoor er dus minder bomen gekapt en vervoerd hoeven te worden. 

Wat van soort hardhout is het beste?

Qua hardhout heb je verschillende mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Zo dien je een keuze te maken tussen glad geschaafd of fijnbezaagd. De fijnbezaagde palen zijn ruwer en hebben maak een dubbele v-gloof. De glad geschaafde hardhout palen worden meestal omschreven als luxer. Het nadeel daarvan is wel dat ze duurder zijn. Voor glad geschaafd hardhout betaal je namelijk al snel 15% extra. 

 

Een andere keuze die je dient te maken is de keuze omtrent de soort hardhout. Zo kun je kiezen voor Bankirai, maar ook voor Azobe. Beide soorten zijn duurzaam en gaan lang mee. Azobe komt uit Afrika en heeft het nadeel dat hij de neiging heeft om een bepaalde kant op te trekken. Bankirai komt uit Indonesië en ziet er over het algemeen wat luxer uit. Daarnaast heb je bij Bankirai minder last van het trekken. Het nadeel van Bankirai is dat het vaak wel prijziger als Azobe. 

De paaldikte

Naast het soort hout dien je ook na te denken over de paaldikte. De dikte van de paal bepaalt voor een gedeelte de stevigheid. Als je een wat hogere schutting wilt bouwen, is het slim om hier een wat dikkere paal voor te gebruiken.

Geef een reactie